Parke temizliğinde su ve sert fırça kullanımı parkelerin ömrünü kısaltıyor
Mekanlarda zemin ve alan bütünlüğünü sağlayan parkelerin uzun süre ilk günkü canlılığını koruması için temizlik sırasında bazı detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Bol su ve fırça ile yapılan temizlik parkelerin kullanım ömrünü kısaltırken parkelerin canlılığını kaybetmesine de yol açabiliyor. DesignFloor Genel Direktörü Fatih Aslan parkeleri temizlerken elektrik süpürgesi ve iyice sıkılmış nemli bir bez veya paspasın yeterli olacağını belirtiyor.
Farklı desen ve renkleriyle mekanların havasını değiştiren parkelerin uzun ömürlü olması ve ilk günkü görünümünü koruması için kullanım sırasında olduğu gibi temizlikte de dikkat edilmesi gereken detaylar bulunuyor. Zemin çözümleriyle sektöre yön veren DesignFloor’un Genel Direktörü Fatih Aslan önerileriyle parke temizliğinde yol gösterici oluyor.
Parke türüne göre temizlik işlemi fark ediyor
Hiçbir parke türünün suya karşı tam dayanım sağlayamadığını belirten DesignFloor Genel Direktörü Fatih Aslan “Bu nedenle parkelerin temizliği bol su ile yapılmamalıdır. Hem günlük hem de detaylı temizlik sırasında lamine ve laminat parkeler elektrik süpürgesi sonrası iyice sıkılmış nemli bir bez veya paspas ile silinebilir. Hijyen için parkelerde kimyasal kullanımı da sıklıkla yapılan hataların başında geliyor. Bu yüzden temizlik sırasında içeriğinde yoğun kimyasal ve amonyak bulunmayan temizlik malzemeleri kullanılamalı” önerilerinde bulundu.
Bol su ve sert fırça kullanımı yapılan en büyük hata
Parke temizliğinde yapılan en büyük hatanın bol su ve sert fırça kullanmak olduğunun altını çizen Aslan, “Sert fırça kullanımı parkelerin ömrünün kısalmasına yol açarken bol su kabarmalara yol açarak parkelerin kullanım ömrünü kısaltıyor. Ayrıca yıpranan ve kabaran parkeler zamanla bakteri ve mantar gibi insan sağlığına zararlı organizmaların gelişmesine yol açıyor. Bu sebeplerden dolayı temizlikte olabildiğince az su ve yumuşak fırçalar kullanılması gerekiyor. Aynı şekilde temizlikte robot süpürge kullanırken döner fırçalarda iğne, taş gibi sert cisimlerin girmediğinden emin olunmalı” dedi.
Parkede hijyen montaj aşamasında başlıyor
DesignFloor Genel Direktörü Fatih Aslan parkedeki hijyenin montaj aşamasında başladığını vurgulayarak “Parke döşenecek alanın hazırlanması çok önemli. Parkenin döşeneceği zemin temiz ve kuru olmalı. Parkelerin hijyen açısından sürdürülebilirliği de yine montaj aşamasında başlıyor. Parke altına yerleştirilen şiltelerin boşluksuz olması gerekiyor. Parkelerin altında boşluk bulunması yalıtımı olumsuz etkileyerek parkenin yapısında bozulmalara ve hijyenik özelliklerinin kaybolmasına yol açıyor. Kapı eşikleri, varsa süpürgeliklerdeki boşluklar sıklıkla süpürülmeli ve temizlenmeli. Aksi halde bu noktalarda gelişen haşereler parkelerin ömrünü de kısaltabiliyor” dedi.
Young man in casualwear doing domestic work while cleaning floor in living-room with vacuum cleaner between armchair and couch