İMOB’a yabancı ziyaretçi yüzde 16 arttı
Türkiye mobilya sektörünün tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluşturan İMOB Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı 148.718 toplam ziyaretçi ile kapılarını kapattı.Başta Amerika ve Çin olmak üzere Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’nun hedef ülkelerinden 50 bine yakın yabancı ziyaretçiyi ağırlayan fuar, ikili görüşmeler dâhil yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşarak önemli bir başarı elde etti.
Türkiye ekonomisinin en önemli taşlarından biri olan ve mobilya sanayisini tek çatı altında buluşturmak için bu yıl 16. kez düzenlenenİMOB Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı, 26 Ocak 2020 Pazar günü sona erdi. Türkiye ekonomisinin 2023 vizyonu çerçevesinde mobilya endüstrisinin ihracat hedeflerine ulaşmasında her geçen yıl katkısını artıran fuar, katılımcılardan tam not aldı.
Dünyanın en büyük iki mobilya fuarından biri olan İMOB, İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, MOSFED ve Ticaret Bakanlığı işbirliği ile düzenlenirken destekçisi ise KOSGEB oldu. Yerli ve yabancı 750’nin üzerinde firmanın yeni sezon ürünlerinin tanıtıldığı fuar, 6 gün içerisinde 132 ülkeden 44.865’i yabancı olmak üzere toplam 148.718 sektör profesyonelini ağırladı. Geçen yıl 38.816 yabancı satın almacıyı ağırlayan fuar, bu yıl yabancı ziyaretçide yüzde 16’lık bir artış grafiği yakaladı.
160.000 metrekarelik toplam 13 salonda misafirlerini aynı çatı altında buluştura fuar, yabancı ziyaretçi sayısıyla da tarihe geçti. Türk mobilya gücünü ve tasarım zenginliği gösteren sektörün en büyük fuarı CNR İMOB, katılımcılarına yeni hedef pazarlara yönelik iş geliştirme olanakları sunarak B2B görüşmeleri sayesinde yaklaşık 2 milyar dolar iş bağlantısına da zemin hazırladı.
Güleç: Bu yıl hedefimiz 4.5 milyar dolar ihracat yapmak
Konuşmasında CNR İMOB’uTürkiye mobilya sektörünün dünyaya açılan vitrini olarak değerlendirdiklerinive Türk mobilya sektörünün gücünü buradan dünyaya duyurduklarını söyleyen MOSFED Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç;“Türkmobilya sektörü olarak bugün dünyada 13. büyük üretici, 12. büyük ihracatçı durumunda bulunuyoruz. 2000 yılında 160 milyon dolar ihracattan bugün 3.5 milyar dolar ihracat yapar hale geldik. Türk mobilya sektörü 20 yılda 22 kat ihracatını artıran bir sektör oldu ve dünya ihracat sıralamasında 21. sıradan 12. sıraya yükseldi. Sektörümüzün 2020 ihracat hedefi ise 4.5 milyar dolar. Ülkemiz için mobilya sektörü çok önemli, çünkü istihdam dostu bir sektörümüz var. Yüzde doksan oranında yerli ve milli malzeme kullanıp katma değer oluşturuyoruz. Dış ticaret fazlası veren bunu da her yıl artırarak 2019 yılında 3 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir sektör olduk. 180 ülkeye de Türk mobilyası satıyoruz.Bu ülkelerde Türk mobilyasının tasarım ve kalitesini görenler diğer Türk ürünlerine de pozitif bakıyor. Yani bizler bir anlamda ihracatçılarımızın akıncı vazifesi görüyoruz”dedi.
MOSFED olarak bu yılın başında Mobilya Araştırmaları Enstitüsü kurduklarını tekrar anımsatan Güleç, mobilya sektörüne ilişkin tüm verileri ve bilgileri toplanıp raporlanacağı, üretimden pazarlamaya, uluslararası ticarete kadar tüm süreci analiz ederek bir strateji oluşturan bir merkez faaliyete geçirdiklerini açıkladı. Bu merkezin sektör ve üniversiteler arasında köprü vazifesi göreceğinin altını çizen Güleç, ilerleyen süreçlerde tüm sektörü gelişmelerden haberdar edeceklerini belirtti.